Archiv

SOŠ a SOU Hněvkovice na 15. ročníku Gastrofestu

SOŠ a SOU Hněvkovice na 15. ročníku GastrofestuJiž 15. ročník mezinárodního gastronomického festivalu Gastrofest se uskutečnil na českobudějovickém Výstavišti ve dnech 10. - 12. listopadu. V rámci festivalu proběhlo národní kolo prestižní kuchařské soutěže Bocuse d´Or, prezentace českých a moravských vinařů Gastrovinum, zápis do České knihy rekordů - třímetrový model čerchovské rozhledny z pravých chodských koláčů, soutěž o nejlepší cukrářský výrobek Budějovické mlsání nebo setkání zástupců zemí Visegrádské skupiny spojené s ukázkami jejich národních kuchyní.

Pořadateli setkání Visegrádská gastronomie - učíme se vařit společně byli International Visegrad Fund a Střední odborná škola Hněvkovice, která zde v loňském roce získala za svou prezentaci krásné třetí místo. A protože k českému vepřovému patří stejně jako k maďarskému guláši nebo slovenským haluškám sklenice dobrého piva a protože k Českým Budějovicím patří neodmyslitelně Budvar, začala neformální schůzka zástupců Česka, Maďarska, Polska a Slovenska prohlídkou českobudějovického pivovaru a slavnostní večeří.

Pak už se ale po celé tři dny jen vařilo a ochutnávalo a podle vůně, linoucí se z pódia SOŠ a SOU Hněvkovice, kde celá akce probíhala, jste mohli na první „počich" poznat, zda se právě připravují škubánky s mákem, buchtičky se šodó, jihočeský bramborák, polský bigos - tradiční polské jídlo ze zelí a masa či maďarský perkelt. Uvařit speciality svých přátel se zde kromě hněvkovických kuchařů učili žáci Střední odborné školy Horný Smokovec, Soukromé hotelové školy v Zakopaném a kuchaři z české pivnice U Ferdinanda v Budapešti. Ti poslední zmiňovaní nám s úsměvem prozradili, že v Maďarsku se vaří přes dvě stě šedesát gulášů, takže pokud si nejste jistí, zda do guláše patří majoránka nebo česnek, určitě tím nic nezkazíte, protože do některého z nich se zcela určitě dává!

Soutěž o nejlepší cukrářský výrobek Budějovické mlsání pořádala Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola Kněžskodvorská České Budějovice. SOŠ a SOU Hněvkovice měla své soutěžící v obou disciplínách - Budějovický svatební dort a Budějovické svatební cukroví. Kateřina Zuntová se umístila se svým svatebním dortem na pátém místě, Helena Fleischmanová na místě sedmém, Josef Prokop získal za svatební cukroví šesté místo a Petra Vostřezová si za své zákusky odvezla zlato! Po druhém místě v soutěži o nejlepší belgickou a jihočeskou pralinku na Dnech Belgie je to další významný úspěch hněvkovických cukrářek.

O mimořádný úspěch celé prezentace se ale nezasloužili pouze kuchaři a cukráři, ale i ostatní žáci školy. V doprovodném programu představovaly mažoretky na hněvkovickém orloji všechny vyučované obory, poté se na vedlejším pódiu rozběhlo bohaté kulturní pásmo sestavené z písniček, scének a tanečních vystoupení, jež si pro návštěvníky letošního Gastrofestu rovněž připravili žáci SOŠ a SOU Hněvkovice.

Pokud se vám jejich vystoupení líbilo a chtěli byste znovu ochutnat některou ze specialit hněvkovických kuchařů a cukrářů, srdečné vás zveme na přehlídku středního a odborného školství - výstavu Vzdělání a řemeslo 2011 do Českých Budějovic, které se škola každým rokem účastní a kde také získává celou řadu ocenění.

 Mgr. Miloš Smetana

Zdroj článku: http://www.kraj-jihocesky.cz/index.php?par[id_v]=1&par[lang]=CS&par[akt]=3338