Archiv

Slavnostní ocenění jihočeské Vesnice roku 2011

V jihočeské Vesnici roku 2011 - Dražíči - se dnes slaví a slavnostně předávají ocenění obcím, které v letošním ročníku soutěže uspěly. Do 17. ročníku soutěže se v Jihočeském kraji přihlásilo rekordních 33 obcí. Kromě Zlaté stuhy pro absolutního vítěze, bojovaly ještě o zelenou stuhu za péči o zeleň v obci, modrou stuhu za společenský život, bílou stuhu za činnost mládeže a oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Hodnotící komise uděluje také diplom za vzorné vedení obecní knihovny, obecní kroniky a za péči o kulturní dědictví. Speciální kategorií cen je cena hejtmana Jihočeského kraje. Ten letos vyhlásil tři kategorie - realizace úspěšného kulturně společenského záměru, realizace úspěšného projektu v oblasti práce s dětmi a mládeží a realizace projektu/záměru v kategorii zelená obec. Tyto tři ocenění byly až do dnešního vyhlašování tajemstvím.

 

V kategorii realizace úspěšného kulturně společenského záměru hejtman ocenil Městys Borotín a tamní velmi aktivní sbor dobrovolných hasičů Pikov. Stejně jako většina dobrovolných hasičů i ti pikovští sdružují občany, pořádají společenské a kulturní akce a reprezentují vesnici na hasičských soutěžích. Loni dokonce vyhráli krajskou soutěž. „Zaujala mě realizace projektu Pastouška 2010. Jedná se o rekonstrukci a vybavení společenského domu v Pikově, který je majetkem městyse Borotín a který má SDH pronajatý. Projekt si zpracovali sami a zcela zdarma. Dokonce sehnali peníze na realizaci projektu, ale nejdříve bylo nutné ho předfinancovat. Hasiči udělali mezi s sebou sbírku a potřebných téměř 500 tisíc vybrali. Je to vzácný příklad nadšení pro věc. Hotovo chtějí mít ještě letos," uvedl k důvodu ocenění hejtman Jiří Zimola. 
Další oceněnou obcí byla v kategorii realizace úspěšného projektu v oblasti práce s dětmi a mládeží vesnice Skály. V této obce funguje rodinná buňka, odnož Píseckého dětského domova. Vesnice se snaží děti z domova maximálně zapojit do společenského života v obci. Účastní se tvořivých dílen, Masopustu, Dětského dne či Mikulášské nadílky. 
Třetí kategorií v ceně hejtmana je realizace projektu/záměru v kategorii zelená obec. Letos se tímto titulem mohou pyšnit Chlumany a tamní KY.BY ZAZHRADA. Ta vznikla v Chlumanech na jaře letošního roku. V bývalém sadu, který má rozlohu okolo 2 arů, přímo uprostřed vesnice, vznikl prostor pro relaxaci i nákup čerstvých bylinek, květin a sezónních plodů. „Od května do října jsou v zahradě k dostání sazenice nejrůznějších bylinek a léčivek a dále pak přes 20 druhů čerstvě řezaných bylinek přímo ze záhonů, čerstvě řezané květiny, sezonní zahradní plody od rybízu a malin přes ořechy až po švestky. Jihočeský kraj podporuje farmářské trhy, prodej ze dvora a soutěž Chutná hezky. Jihočesky! V Chlumanech tento trend pochopili a vydali se myslím velmi dobrou cestou prodeje čerstvých jihočeských zemědělských produktů," odůvodnil ocenění hejtman Zimola. V chlumanské KY.BY zahradě připravují do budoucna i prodej zemědělských přebytků od malopěstitelů ze širokého okolí. Zahrada také nabízí možnost posezení a prostor pro pobyt a výuku dětí ze základních a mateřských škol v rámci environmentální výchovy.

 

Výsledky 17. ročníku krajského kola soutěže Vesnice roku 2011

1. místo - „Zlatá stuha" obec Dražíč 
2. místo - obec Drahonice 
3. místo - obec Borovany

Zelená stuha - obec Nerestce 
Modrá stuha - městys Strunkovice nad Blanicí 
Bílá stuha - obec Pištín 
Oranžová stuha - obec Řepeč

Cena naděje pro živý venkov - obec Drahkov 
Zlatá cihla - obec Chlumany

Diplom za vzorné vedení obecní knihovny - obec Jarošov nad Nežárkou 
Diplom za vzorné vedení obecní kroniky - obec Přeštěnice 
Diplom za péči o kulturní dědictví - obec Mojné

zroj info: www. kraj-jihocesky.cz